Informasjon fra Fornebubanen til beboere i Piloten sameiene/Bernt Balchens vei

Flere beboere har henvendt seg til oss vedrørende sprengsalven rett før kl. 22.00 i går. Det er lenge siden vi sprengte i dagsone i deres område og for mange er sprengningsarbeidet en ny og uvant opplevelse, det er derfor forståelig at flere opplevde dette som skremmende.

Vi har nå startet arbeidet med å ta hull i sjaktene  ned til tunnelen ved Flytårnet. Dette arbeidet er definert som tunnelarbeider og har følgelig tillatte arbeidstider fra 07.00 -23.00. Vi ser at disse arbeidene medfører støy for omgivelsene i en annen grad enn sprenging i en lukket tunnel. Det er derfor besluttet at vi fra nå av har bedt entreprenør om å forholde seg til tillatte arbeidstider for grunnarbeider (i dagsone) som er 07.00-19.00 (15.00 på lørdager). Med andre ord så blir det ikke flere sprengsalver så sent på kvelden som dere opplevde i går.

Sprengning og skader på bygg

Når det sprenges i fjellet vil beboere i nærområdet føle at huset rister.  Dette vil nok  for noen oppleve som dramatisk. Det er en naturlig reaksjon at vi føler at huset vibrerer kraftig selv om vibrasjonene er mye mindre enn hva huset tåler. Bevegelsene er i virkeligheten ganske små.

Selv om vibrasjoner og lyd merkes godt er det ingen fare for bygninger. Det er fastsatt vibrasjonsgrenser for alle nærliggende bygg, basert på klare retningslinjer fra Norsk Standard NS 8141:2001 Vibrasjoner og støt – Måling av svingehastighet og beregning av veiledende grenseverdier for å unngå skade på byggverk, som angir faktorer for fastsettelse av grenseverdier. Disse grenseverdiene er fastsatt med god sikkerhetsmargin for å unngå skader på byggverk. Grenseverdiene blir fastsatt med bakgrunn i fundamentering, grunnforhold, type byggverk og bygningsmaterialer. Registrerte vibrasjoner på alle målepunkt er langt under fastsatte vibrasjonsgrenser som er henholdsvis 50 og 60 mm/s.

Fremdrift

Sprengningsarbeidene ved Flytårnet er delt inn i flere faser. Den første, som nå er i gang vil etter planen pågå til ut mai. Da er sjakt A åpnet ned til tunnelen. Det blir ikke sprengning hver dag men det vil pågå anleggsarbeider som boring, masseuttak og annet forberedende arbeider for å ta ut «lokket» på sjakt B. Da blir  det sprengningsarbeider i en periode også der.

SMS varsel

Det kan være nyttig at dere melder dere på vår gratis SMS tjeneste der dere vil få varsel om hver enkelt sprengsalve og kan forberede dere litt på at nå kommer det en salve.  Dette gjør dere her: https://nabovarsling.no/fornebubanen  Velg Flytårnet-Fornebuporten»  i nedtrekksmenyen for «områder».

Her et bilde fra sjakten vi nå sprenger ut:  Øverst i bildet ser dere åpningen ned til tunnel som ble sprengt i går. Resten av sålen sprenges ut slik at sjakten åpnes i full bredd og lengde).

Et bilde som inneholder skitten

Automatisk generert beskrivelse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.